Saturday, May 26, 2007

Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Όσο περνάει ο καιρός (και μένω κοντά σε μέρος με πεύκα) και κάθε χρόνο σε μεγαλύτερη έκταση, βρίσκω μπροστά στο σπίτι μου, στον κήπο και στο μπαλκόνι μου ετοιμοθάνατες μέλισσες και σφήκες, ανίκανες να αντιδράσουν, να με πειράξουν, να παίξουν, να γονιμοποιήσουν… ετοιμοθάνατες.

Μοιάζουν κουρασμένες, μπερδεμένες, αποπροσανατολισμένες… ναι, είναι τραγικό. Φανταστείτε εκατομμύρια μέλισσες να μην επιστρέφουν στις φωλιές τους, να αφήνουν απλά την βασίλισσα απροστάτευτη και τις νεότερες-άπειρες μέλισσες να κάνουν τη δουλειά τους.

Άλλοι λένε ότι φταίνε τα φυτοφάρμακα, άλλοι ένας μύκητας. Κάποιες θεωρίες ισχυρίζονται ότι οι συχνότητες των κινητών και όλων των υπολοίπων γκάτζετ που επιπλέουν στο διάστημα και άλλα που είναι ριζωμένα στη γη, μπερδεύουν την πλοήγησή τους. Μια άλλη θεωρία εκτιμά ότι επηρεάζει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης και οι έντονες αλλαγές που έχουν συμβεί στο πεδίο της Γης και θα συμβούν στα επόμενα χρόνια δημιουργούν αυτόν τον αποπροσανατολισμό… (το μεγαλύτερο πρόβλημα θνησιμότητας μελισσών στον κόσμο υπάρχει στις ΗΠΑ με τις μέχρι τώρα αναφορές).

Θεωρίες όλες, ωραιότατα τεκμηριωμένες, που καμιά τους δεν δίνει απάντηση ουσίας… Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;

Προχθές πάλι, ανάμεσα στα μυρωδάτα λινά σεντόνια, από το τεχνητό άρωμα θαλασσινής φρεσκάδας μαλακτικό, βρέθηκε μια μεγάλη μέλισσα… Όλο το βράδυ ήταν κρυμμένη στα σεντόνια. Όταν την ανακάλυψα, εκείνη δεν είχε καν το κουράγιο να πετάξει. Ακούγεται, για κάποιους κυνικούς, αστείο, αλλά στενοχωρήθηκα. Άνοιξα την μπαλκονόπορτα και ακούμπησα, την απρόθυμη να πετάξει, μέλισσα στο πάτωμα.

Χωρίς να ξέρω γιατί, το προαίσθημα που είχα δεν ήταν καθόλου καλό… Είχε πει κάποτε ο Αινστάιν ‘αν αρχίσουν να πεθαίνουν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα έχει τέσσερα χρόνια ζωής…’.* Αυτά τα ευλογημένα από το Θεό έντομα που μας δίνουν τόσα προιόντα τους απλόχερα και βοηθούν στην αναπαραγωγή της φύσης, εγκαταλείπουν τον πλανήτη…

Πάω να φάω λίγο μέλι τώρα στο γιαούρτι μου και να βγω να περπατήσω στο κοντινό αλσίλιο. Εύχομαι να δω καμιά πεταλούδα και καμιά μέλισσα πάνω σε λουλούδια να μαζεύει γύρη... Φιλιά πολλά!

*Δεν ξέρω αν αυτή η φράση είναι αληθινή ή είναι ‘urban legend’.

Θλίψη και από μένα για την αγωνίστρια http://fakellaki.blogspot.com/