Saturday, October 14, 2006

Ο Καθρέπτης

Η μεγαλύτερη γεννήθηκε ενάμισι λεπτό πριν από τη μικρότερη. Στο παλάτι ο βασιλιάς και η βασίλισσα ήταν γεμάτοι περηφάνια για τα πανέμορφα νεογέννητα. Τόσο, που εκείνη τη μέρα χάρισε τη ζωή σε δέκα δολοφόνους!

Οι μικρές μεγάλωναν μέσα σε πλούτη αμύθητα, οι δάσκαλοι που τους μάθαιναν τη ζωή έφτασαν από τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, βασιλικός πολτός ήταν το φαγητό τους… Οι βασιλικοί κήποι ήταν γεμάτοι ρόδα και γιασεμιά, σπάνιες ποικιλίες ειδικά φτιαγμένες για εκείνες. Αγάπη και φροντίδα ήταν οι λέξεις που τις τριγύριζαν. Και οι γονείς τους καμάρωναν. Κάποιες φορές η μεγαλύτερη νευρίαζε ευκολότερα, αλλά όλοι θεωρούσαν ότι απλά ήταν δύστροπη. Άλλες φορές μιλούσε απότομα στους υπηρέτες και στους αυλικούς, όταν δεν έβλεπαν οι γονείς της. Αλλά ο χαρακτήρας της, χωρίς κανένα λόγο, χειροτέρευε κάθε μέρα περισσότερο. Η μικρή απλά σιωπούσε. Ώσπου ήρθε εκείνο το παράξενο δώρο… Εκείνο το δώρο που άλλαξε τα πάντα. Το έστειλε η μακρινή ξαδέλφη του βασιλιά από το Μεξικό.

Κοίταξε η μικρότερη τον εαυτό της στον καθρέπτη. Ένα όμορφο ελαφάκι που περπατούσε στο ξέφωτο του δάσους, ήταν η πρώτη εικόνα που είδε. Και μετά είδε τον εαυτό της, να το χαϊδεύει και να το αγκαλιάζει χαμογελαστά. Η μουσούδα του χάιδεψε τις ξανθές τις μπούκλες και το παχουλό ροζ μάγουλο. Αλλά, μια σκιά φάνηκε πίσω της. Τρόμαξε. Η μεγαλύτερη της βούτηξε με δύναμη τον μαγικό καθρέπτη από τα χέρια. Το σώμα της είχε μουδιάσει από νεύρα. Δεν έπρεπε η μικρή να αγγίξει πρώτη τον καθρέπτη. Δεν είχε αυτό το δικαίωμα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη. Κάθισε σε μια γωνιά να μην μπορεί κανείς να δει τον εαυτό της. Αλλά μάταια, εικόνα δεν φαινόταν. Μια σκοτεινή φιγούρα, που όμως δεν ήξερε ποια ήταν εμφανιζόταν μπροστά της. Και τότε είδε μια μορφή, γκρίζα, σκοτεινή, σαν λάμια να την κοιτάζει με τα κόκκινα μάτια της μέσα από τον καθρέπτη. Τρόμαξε και τον πέταξε μακριά, τόσο που τα κομμάτια του απλώθηκαν σε όλο το δωμάτιο. Αλλά το πρόσωπο αυτό συνέχιζε να καθρεφτίζεται μέσα στα χίλια κομμάτια του καθρέπτη.

Ήταν ένας μαγικός καθρέφτης. Ένας καθρέφτης που έδειχνε την ψυχή αυτού που καθρεφτιζόταν.

Από εκείνη τη μέρα η δίδυμη έγινε τόσο άσχημη όσο την είχε δείξει ο καθρέπτης… έφταιγε τελικά το μαγικό δώρο;