Tuesday, June 05, 2007

Η Βάρκα...

Η Άννα είναι καταμεσής στο πέλαγο. Είναι καλοκαίρι. Η μέρα ηλιόλουστη, τόσο που αρχίζει η επιδερμίδα να ‘τραβάει’. Αρχικά αισθάνεται ήρεμη, γαλήνια, αφού η θάλασσα φλερτάρει απαλά με τις χρυσές αχτίδες του ήλιου. Το ιώδιο μυρίζει έντονα στα ρουθούνια.

Χιλιοστά δευτερολέπτων αργότερα, η διάθεση αλλάζει. Το κεφάλι της πονάει, όσο και το σώμα της, τυλιγμένο σε εμβρυακή στάση, αισθάνεται σαν να την έχουν τρυπήσει εκατοντάδες καρφίτσες. Και η βάρκα κουνάει περισσότερο από όσο αντέχει το σώμα της. Τρέμει κάθε φορά που η κίνηση του κύματος μετακινεί το πλωτό όχημα. Τα μάτια κλείνουν, δεν αντέχουν άλλο το σφυροκόπημα του άστρου. Δεν έχει μηχανή, δεν έχει κουπιά. Καταμεσής στο πέλαγος, οδηγός μόνο μια αόρατη κλωστή που την οδηγεί εκεί που είναι το τυχερό της. Γύρω δεν ακούγεται τίποτα. Σαν να έχει παγώσει αυτή η γη που διαβαίνει με αυτόν τον περίεργο τρόπο… και μόνο η βάρκα να κυλά αργά πίσω από αυτό το σχοινί που κάπου την πάει.

Δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί. Ξέρει όμως ότι δεν ελέγχει τίποτα. Είναι από αυτές τις στιγμές, που απλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και βλέπει μπροστά της μια φιγούρα διάφανη, σχεδόν αόρατη, γεμάτη φως και ιριδισμούς να την οδηγεί απέναντι. Σε μια φωτεινή σπηλιά. Και τότε αρχίζει να καταλαβαίνει. Φεύγει… Αρχίζει να της αρέσει. Ο πόνος είναι πλέον μνήμη, δεν είναι παρόν. Χαμογελά. Σηκώνεται και κάθεται κανονικά στη θέση της. Με αγωνία ή μάλλον όχι, με επιθυμία… Το πρόσωπό της έχει χαλαρώσει, τα χέρια της έχουν ακουμπήσει απαλά, σαν φτερούγες τα σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν κουπιά.

Αλλά τότε, αισθάνθηκε ένα δυνατό πόνο στο στήθος. Άκουσε θόρυβο, φωνές. Μπιπ-μπιπ… Ακούστηκαν μηχανικοί θόρυβοι, αναταραχή από βουητό. ‘Έλα, μην φεύγεις, έλα!!!’ άκουσε μια φωνή με ιδιαίτερη αγωνία να φωνάζει, δεν ήξερε σε ποιον.

Ξύπνησε σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Ήθελε να επιστρέψει εκεί, στη βάρκα, στο πέλαγος… γύρισε και κοίταξε δίπλα της. Τα μάτια της κόρης της και του άνδρα της ήταν εκεί και κατάλαβε ότι υπήρχε λόγος που επέστρεψε. Πλέον όμως δεν φοβόταν. Θα περίμενε με χαρά να γυρίσει…

>

photo: www.truegreece.com