Friday, March 23, 2012

Όλα είναι μέσα σου




Τελικά υπάρχει ο τρόπος, υπάρχει και το μυαλό και υπάρχουν και αυτοί οι πολλοί, υπέροχα γενναιόδωροι  Έλληνες που με κάνουν να παίρνω θάρρος καθημερινά… ανασαίνω λίγο ποιο ελαφριά τελευταία. Καταλαβαίνεις; Κάθε μέρα και περισσότεροι.

Βγαίνει μια ποιότητα ανθρώπων υψηλής δόνησης, αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτό που νιώθω. Αν αυτά που ζούμε δεν είναι ξύπνημα συνείδησης, τότε τι είναι; Αυτό δεν μας έλειπε; Αυτό δεν λέγαμε ότι είχε πεθάνει μέσα μας; Το φιλότιμο; Η αλληλεγγύη; Να πιστέψουμε στον εαυτό μας; Να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε ξανά την εικόνα μας; Να πονάμε και να αγαπάμε τον διπλανό μας γιατί στην πραγματικότητα εκείνος είναι εμείς; Εσύ είμαι εγώ;

Αλήθεια λέω, ανασαίνω ευκολότερα… κάτι γίνεται και δεν είναι μόνο η Άνοιξη εκεί έξω που μου αλλάζει τη διάθεση.

Μαθαίνω από κουβέντες, από το διαδίκτυο, από φίλους, για πολύ κόσμο που κάνει κάτι για κάποιους:

* Οικογένειες, φίλοι, γνωστοί που κάθε βδομάδα ανοίγουν ντουλάπες, ψάχνουν πατάρια, βρίσκουν παλιά αντικείμενα για εκείνους, απαραίτητα για άλλους, μαζεύουν και πλένουν κουβέρτες και ρούχα που δεν χρειάζονται, αγοράζουν από το σούπερ μάρκετ ψώνια και τα στέλνουν σε όσους τα χρειάζονται.

* Η ταμίας στο σούπερ μάρκετ που πληρώνει από την τσέπη της τα ελάχιστα ψώνια ενός ρακένδυτου παππού ενώ του λέει ότι της τα καλύπτει η εταιρία ενώ εκείνη τα βάζει από το υστέρημά της (και ξέρουμε πόσα δεν βγάζει η ταμίας).

* Νέοι άνθρωποι με όραμα μέσω διαδικτύου δημιουργούν διαφημίσεις για την Ελλάδα στην Νέα Υόρκη που πληρώνονται από απλούς πολίτες/crowd funding (“Up Greek Tourism”).

* Και ναι, σιγά-σιγά αλλά σταθερά (λ.χ., “Daily Secret”), πολλές εταιρίες μέσω διαδικτύου ξεκινούν από την Ελλάδα με μηδενικούς πόρους και πετούν ποιο μακριά, γιατί τελικά αυτό που έχουμε εκτός από ήλιο, θάλασσα, γη και υπέδαφος είναι άνθρωποι, μυαλό και καρδιά.

Ναι, χρειάζεται αυτή η τρέλα, αυτό το πείσμα, αυτός ο τσαμπουκάς για να πάμε ποιο πέρα. Αυτό το ‘Δεν τα παρατάω με τίποτα όμως και προσπαθώ να βρω λύση χωρίς κανένα μέσο παρά μόνο το μυαλό, την ψυχή και το αστείρευτο πείσμα μου.’

Χρειάζονται απλά οι ιδέες, οι ιδέες είναι αυτές που θα μας πάνε πέρα από το σκοτεινότερο σημείο του εαυτού μας. Όταν τις δεχόμαστε και τις αφήνουμε να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, τότε γίνονται τα θαύματα που βλέπουμε μέσα μας και γύρω μας. Οι ιδέες μας ξεσηκώνουν, μας γοητεύουν, μας εξελίσσουν, μας φωτίζουν, κάνουν την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και ποιο δυνατά στην προσδοκία της υλοποίησης. Και ξέρεις μέσα σου, με όλη σου την ψυχή, ότι έχοντας την ιδέα, ήδη κρατάς το μισό μυστικό στα χέρια σου. Το υπόλοιπο είναι απλά εμπόδια. Όλα είναι ήδη μέσα σου…

Γράφοντας αυτό το κομμάτι προσπάθησα να βάλω σε ένα κείμενο διαφορετικές ιστορίες και θέματα που όμως έχουν έναν παρανομαστή:  

Εσένα και εμένα και όλους μας εδώ σε αυτό το κομμάτι ευλογημένης από όλους τους θεούς, γης. Γιατί το ξέρεις έτσι δεν είναι, ότι εσύ είσαι εγώ, εγώ είμαι εσύ και όλοι μαζί μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά τον εαυτό μας, να βοηθήσουμε τους άλλους, να καθαρίσουμε μια και καλή τα παράσιτα και να τον φωτίσουμε όπως του αξίζει. Μια ιδέα δεν είναι όλα, έτσι δεν λένε;

Με φωτεινή αγκαλιά

Αλεξάνδρα


Photo by my friend (c) Costa T., Lefkada island